Tips Kesihatan & Maklumat Penyakit

Sumber maklumat kesihatan dan penyakit – penyakit utama

Mengawal kolesterol secara semula jadi

with one comment

Share

Anda pernah periksa kadar kolestrol dalam badan anda ? Kadar yang tinggi boleh membawa kepada penyakit berbahaya iaitu penyakit jantung. Tapi kepada yang telah periksa dan mendapati kadar kolestrol adalah tinggi, jangan panik !. Banyak cara untuk merawat dan mengawal kadar kolestrol anda. Di sini saya ingin berkongsi satu artikel cara untuk kawal kolestrol secara semula jadi. Baca jange dok bace:

PENYAKIT jantung merupakan salah satu penyebab kematian utama bukan sahaja di Malaysia bahkan di dunia.

Faktor-faktor risiko penyakit jantung termasuklah paras kolesterol yang tinggi, paras lemak dalam darah yang tinggi, tekanan darah tinggi, diabetes, obesiti, gaya hidup yang tidak aktif dan tabiat merokok.

Kolesterol merupakan sebatian berlemak, juga dikenali sebagai lipid, yang beredar melalui darah. Ia diperlukan untuk pelbagai fungsi badan yang penting seperti pembinaan membran sel, penghasilan sesetengah jenis hormon, sintesis vitamin D dan penghadaman lemak dalam badan.

Share

Written by admin

February 2nd, 2008 at 1:59 am

One Response to 'Mengawal kolesterol secara semula jadi'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Mengawal kolesterol secara semula jadi'.

  1. [...] Kolesterol ialah bahan berlemak (lipid) yang merupakan sebahagian daripada membran luar sel dalam badan haiwan. Ia juga ditemui dalam edaran darah Manusia. Dua sumber utama kolesterol dalam darah diperoleh daripada pemakanan dan pengeluaran hati. [...]

Leave a Reply